Speciale prijs

Zowel voor ieder individueel doosje, als voor het hele boekje geldt dat het getoonde beeldmateriaal kan worden ingezet om vanuit een andere invalshoek over dingen na te denken.

Wanneer je het boekje wilt gebruiken in bijvoorbeeld een therapeutische sessie of een brainstorm en je hebt er meerdere nodig dan kun je het boekje bestellen tegen een gereduceerd tarief.

Bij een afname van 5 of meer boekjes geven wij een korting van 20% en betaal je geen verzendkosten.

 

Projecten

Ter illustratie van de mogelijkheden volgen hieronder drie voorbeelden van subprojecten die door ons, of door ontvangers van een doosje zijn uitgevoerd.

Project 1: Workshop associëren

Door Tsjerk Holtrop en Gea van Eck.
Context: netwerkdag ‘Oplossingsgericht Werken’ voor
hulpverleners en psychologen.

In een lokaal staat een kring van stoelen. In het midden van deze kring ligt een grote verzameling met kleine gebruikte voorwerpen (de verzameling die we later in de doosjes hebben gebruikt). Van sigarettenpeuken tot klokwijzers van oordoppen tot plastic poppetjes. Onder iedere stoel ligt een doosje. Deelnemers worden uitgenodigd in een vijftal minuten die voorwerpen te pakken waar hun oog op valt en deze in hun doosje te stoppen. Daarna vindt er één oefenronde plaats.

Deelnemers vertellen een associatie over één voorwerp uit hun selectie. Meteen al komen er prachtige herinneringen op tafel. Daarna wordt de groep onderverdeeld in kleinere groepjes. Iedereen vertelt om de beurt over de inhoud van zijn doosje. Na afloop vindt er een evaluatie plaats. De meeste mensen hebben het als bijzonder
en waardevol ervaren. Gehoorde commentaren: “Het gesprek kwam makkelijker op gang en ging sneller de diepte in”. “Met het doosje op schoot blijf je meer de
eigenaar van je verhaal, de baas over het gesprek”.

Veel hulpverleners gaven aan deze methode in hun praktijk te gaan uitproberen. Zij kunnen het boekje gebruiken als startpunt. Bij elke willekeurige bladzijde borrelen associaties naar boven.

Project 2: Extra opdracht Jong Ondernemen.

Door Carla, docente aan een hogeschool.
Naar aanleiding van een ontvangen doosje.

Carla: “Op onze hogeschool bestaat de mogelijkheid de Minor (keuzevak) Jong Ondernemen te volgen. Studenten richten een bedrijfje op, bedenken een product,
brengen dat aan de man en aan het eind van het jaar liquideren ze het bedrijf. Ik verzorg daarbij een workshop ideeëngeneratie. Daaraan gekoppeld zit een
opdracht. Omdat een groep de inleverdatum had overschreden, moest ik een extra opdracht verzinnen.

Dat werd een associatieoefening rond het doosje. Ik heb het nog iets uitgebreid, want na afzonderlijk te associëren, moesten ze daarna de link leggen met hun product. Ze vonden het leuk om te doen, hoewel het dus een ‘straf’ maatregel was. Het bleek een goede manier om het creatieve proces dat enigszins was vastgelopen, weer vlot te trekken. Ik wilde jullie dit niet onthouden. Ik ben zelf ook blij dat ik zo’n betekenisvolle opdracht kon verstrekken”

Project 3: Teambuilding met doorgeefboekje.

Door Tsjerk Holtrop en Gea van Eck
Project in aanloop.

Er worden, binnen een bedrijf, 7 boekjes ingezet om op een alternatieve manier ervaringen uit te wisselen en met elkaar in contact te komen. De boekjes zijn voorzien van een label met uitleg. Mensen die een boekje ontvangen kiezen een bladzijde en verzorgen een bijdrage in de vorm van een verhaal, een gedicht of tekening. Dwars over de foto's heen. Ze gebruiken stickers of dikke viltstiften. De bijdrage haakt in (associatief) op de beelden die te vinden zijn in het boekje. Daarna wordt het boekje doorgestuurd. Ieder boekje passeert op deze manier verschillende personen.

Mensen zijn onderdeel van een keten en dragen bij aan het ontstaan van het verhaal bij de boekjes. Welke weg hebben de boekjs afgelegd en welke bijdrages heeft het opgeleverd? Gezamenlijk komt zo nieuwe gespreksstof tot stand. De verhalen kunnen dienen als handvat voor vastgelopen processen, het krijgen van inspiratie, of een ingang om vanuit een ander perspectief over dingen te spreken. Uiteindelijk belanden de boekjes op een centrale plek waar iedereen ze kan inkijken.

 

 

 

  Ideaforfree.nl: Project 1: Ideeën maken | Project 2:Retour: H O M E